www.energiemeester.nl

Zonnepanelen: daarom!

 

Op het dak van de woning van de Energiemeester zijn sinds begin mei 2017 31 zonnepanelen geplaatst van het merk IBC Solar. Daarvan zijn 29 panelen oost/west georiënteerd en 2 panelen op het zuiden. Met deze configuratie is het gehele dakoppervlak benut voor de zonnepanelen en voor de buitenunit van de warmtepomp. Bekijk de bijlagen om een indruk te krijgen van de dakopstelling en de omvormer.

 

De opbrengst van het hele systeem is circa 8200 kWh aan echt groene zonnestroom per jaar. Deze wordt aangewend voor de jaarlijkse energievoorziening van:

- het huishouden, circa 4000 kWh (voor 5 personen),

- de plug-in hybride auto, circa 2500 kWh (voor zo'n 12000 km),

- de warmtepomp+airco, circa 1200 kWh (voor verwarming in de winter),

- de warmtepomp+airco, circa 500 kWh (voor koeling in de zomer).

 

De besparing aan energie- en brandstofkosten, belastingen en vermeden inflatie bedraagt in totaliteit circa € 4000,- per jaar, ofwel € 330,- per maand (prijspeil medio 2017). Het financieel rendement op de totale netto (meer)investering van circa € 24000,- voor zonnepanelen, warmtepomp-airco en PHEV-auto, komt daarmee boven de 15%!

 

De CO2-voetafdruk voor energie en brandstof van het gezin van de Energiemeester is hiermee zeer klein geworden. En daar is het hele gezin best trots op.

 

Alle, door de Energiemeester uitgevoerde, maatregelen op energiegebied hebben geleid tot een totale CO2-reductie van circa 6500 kg per jaar. Die hoeveelheid kan worden vergeleken met meer dan 250 zakjes cement van 25 kg per stuk. Ieder jaar weer! Zoiets wil je niet in je achtertuin hebben ...