www.energiemeester.nl

Warmtepomp

 

Een warmtepomp is een duurzame manier van verwarmen. De Energie-meester koos voor een lucht/lucht-warmtepomp ten behoeve van ruimte-verwarming. Gratis warmte uit de buitenlucht wordt via een buitenunit naar een hogere temperatuur 'gepompt' en via aangenaam warme lucht aan de binnenruimte afgegeven via een binnenunit. 

 

De Seizoensgemiddelde Coëfficient Of Performance (SCOP) van deze warmtepomp bedraagt circa 3. Dat betekent dat 1 deel elektrische energie die aan de warmtepomp wordt toegevoerd wordt omgezet naar 3 delen nuttige energie in de vorm van warmte (ofwel een rendement van 300 %).

 

Gedurende het voorjaar, het najaar en milde winterperioden worden met deze warmtepomp de woonkamer en tienerkamers duurzaam (bij)verwarmd, waardoor er zo'n 400 m3 (van de in 2016 verbruikte 1000 m3 [en van de in 1995 oorspronkelijk benodigde 1600 m3]) per jaar aan aardgas wordt bespaard. Voor de strenge winterperiodes en voor koken & warmtapwater blijft tenslotte nog respectievelijk 350 m3 en 250 m3 per jaar aan aardgas nodig voor de bestaande cv/combi-installatie en gasfornuis.

 

Door het proces om te draaien (via één druk op de knop van de afstandsbediening) fungeert de warmtepomp in de hete zomer als luxe en comfortabele airconditioning.

 

De elektrische stroom voor de warmtepomp is afkomstig van de zonne-panelen, waardoor de warmtepomp (+airco) klimaatneutraal functioneert!

 

Bekijk de bijlagen voor de afbeeldingen van de binnen- en buitenunit.